Eindelijk lente: Rokjesdag-creativiteit!

februari 18th, 2015   •   Reacties uitgeschakeld voor Eindelijk lente: Rokjesdag-creativiteit!   
Eindelijk lente: Rokjesdag-creativiteit!

Je denkt vast: “Waarom schrijft Annet over Rokjesdag?”. Natuurlijk omdat ik blij ben dat de lente eindelijk is aangebroken. De zon schijnt lekker warm en de dikke trui blijft in de kast. De kou is vertrokken; heerlijk!

Maar ook omdat op Rokjesdag alles wat losser en lichter is, je geniet en laat je verrassen. Dat is ook precies wat er gebeurt in een goede brainstorm. Als je Rokjesdag goed beschouwt kun je daar leuke tips uithalen voor brainstormen. Drie daarvan lees je hieronder. Doe je voordeel ermee!

Image

Maryline Barbone Ⓒ Dreamstime Stock Photos

1. Geen mooie benen?

Er zijn mensen die zelfs bij het lekkerste warme weer hun benen nog niet ontbloten omdat ze vinden dat hun benen niet mooi genoeg zijn. Spijtig.

Zo zijn er in een brainstorm ook altijd mensen die hun ideeën niet uitspreken omdat ze denken dat ze geen goede ideeën hebben. Daardoor mis je mogelijk net die frisse oplossingsrichting.

Je moet dus zorgen dat de betrokken zich geaccepteerd en vrij voelen om al hun ideeën uit te spreken.

 

Image

 

 

 

 

 

 

 

2. Onzichtbare zichtbaar maken.

Het mooie van Rokjesdag is dat het onzichtbare zichtbaar wordt. Het was er altijd al maar zat verstopt. Bij een goede  brainstorm is het niet anders.

De meeste medewerkers hebben wel ideeën over wat er anders moet en beter kan. Dat vertellen ze elkaar bij de koffieautomaat of thuis op een verjaardagsfeestje. Een brainstorm is dè gelegenheid om samen te praten en goede ideeën zichtbaar te maken. Daardoor ontstaat er (inter-) actie en dat is de impuls om de dingen ook anders te gaan doen.

 

Image

Serban Enache Ⓒ Dreamstime Stock Photos

3. Het kan niet altijd rokjes dag zijn.

Heel leuk de eerste lentedag maar het kan niet altijd Rokjesdag zijn. Het is onderdeel van de cyclus van de seizoenen en dat maakt het zo waardevol. Zo is brainstormen ook een onderdeel van de verandercyclus. Naast brainstormen heb je ook analyse, selectie en uitvoering nodig om veranderingen en innovatie  te realiseren. Daarover een andere keer meer!

Wil je meer tips voor creativitiet, innovatie en participatie? Kijk op mijn site www.creamconsult.nl